- Folk handler frykt og grådighet for milliarder

Dette er en artikkel som omtaler podcasten Tid er penger - en podcast med Peter Warren. Direkte lenke for å åpne podcasten i de største podcast-appene: iTunesPocketcastsOvercast.

Vil du stille spørsmål, diskutere finans eller bare være oppdatert på informasjon om podcasten, kan du bli medlem av Facebook-gruppen til podcasten her

Helt siden krisen i Europa har glidd ut fra oppmerksomheten til verden, har den generelle volatiliteten i verdens aksjemarkeder falt. Dette betyr at daglige svingninger har falt tilbake, og vi har sett et langt jevnere marked enn det vi så både før, under og etter finanskrisen. 

Men et marked med uvanlig lite svingninger er ikke nødvendigvis positivt. Fordi det kommer garantert tilbake. Og det gjør det gjerne veldig plutselig. 

Volatilitetsturister

Samtidig har rekordmange veddet på at volatiliteten skal holde seg lav, gjennom at de direkte eller indirekte har shortsolgt VIX-indeksen, bedre kjent som frykt-indeksen. 

- Sist uke shortet folk VIXen for 98 millioner dollar. Slike folk kalles volatilitetsturister, sier Peter Warren i den femte episoden av hans podcast. 

Slike veddemål er ofte en del av en pakke som er solgt inn til investorene av ivrige meglerhus og banker i såkalte strukturerte produkter. Peter forteller i podcasten at han regelmessig blir kontaktet av investorer som enten har kjøpt eller planlegger å kjøpe finansielle produkter, som viser seg å inneholde en slik risikofylt trade. 

- Veldig mange produkter i dag inneholder blant annet deler som gjør at de er short volatilitet, uten at kundene helt forstår dette. 

Dermed kan kundene tape skjorta om noe uventet skulle skje, enten det er politisk eller økonomisk. Med tanke på den ustabile situasjonen i verden er vel ikke dette helt usannsynlig. Men likevel er risiko priset på rekordlave nivåer. Og folk vedder fortsatt milliarder på at prisene vil falle. 

Gigantisk oppside

Men i 2009 var situasjonen en ganske annen, og med et groteskt børsfall friskt i minne, var det ikke mange som ønsket å være short volatilitet. Hadde de vært det, hadde det vært veldig mye penger å tjene. 

- Hvis du hadde turt å selge VIXen når den var dyr, i 2009, hadde du tjent 4300 prosent til nå. Her handler du frykt og grådighet direkte. Hvis du bare hadde turt å selge når det var dyrt, sier Peter.

Ting er allerede i bevegelse, men de fleste har bare ikke fått dette med seg. Peter forteller blant annet om at teknologi-aksjer opplever rekordhøye risiko-nivåer nesten over natten. I podcasten forteller han at sist uke steg volatiliteten på teknologi-aksjer, målet via opsjoner på selskaper notert på Nasdaq-indeksen, til det høyeste nivået siden de verste dagene i finanskrisen.

- Og det tok to dager. Så du kan tjene fryktelig mye på kort tid. 

Men hva bør du gjøre som privat investor? 

Peter legger frem en mulig strategi. Han advarer de som er short volatilitet, med at når dette markedet snur, så snur det ekstremt raskt, og sammenligner det med de CDS-kontraktene USAs største forsikringsselskap AIG hadde utstedt før finanskrisen, som førte til at amerikanske myndigheter måtte redde selskapet. 

Og om folk ønsker å eie aksjer, anbefaler han å eie disse via kjøpsopsjoner. Dette er en rett til å kjøpe aksjer, men med veldig redusert risiko om noe skulle skje. Dermed ved du nøyaktig hva du taper om noe alvorlig skulle skje, men du risikerer ikke hele formuen. Bare et par prosent. 

Og når det kommer til trading av volatilitet direkte:

- Det er en vesentlig større sjanse for å doble pengene enn å halvere dem. Maksimaltapet mitt er de 5 prosentene [jeg betaler for opsjonen]. Når opsjoner er så billige som de er i dag, vil jeg eie dem. Det er litt som å få brannforsikring på huset ditt, mens det er en pyroman i nabolaget. Og du får den billig.

Podcasten er utviklet i samarbeid med IG Markets. Du kan finne alle episodene, samt en god del bonusmateriale på www.ig.com/no/warren. Her vil Peter svare på spørsmål fra kunder av IG Markets. IG Markets er en tilbyder av handelsprodukter godt egnet for de som er interessert i å handle i alle verdens markeder til lave kostnader.
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Tid er penger

Tid er penger

57, Oslo

Kategorier

Arkiv

hits