Bevisstløse tilstander skapte rekordavkastning i 2007 - nå er det bevisstløshet igjen

Direkte lenke for å åpne podcasten i de største podcast-appene: iTunesPocketcastsOvercast.

I andre episode av den nye podcasten Tid er penger - En podcast med Peter Warren, svarer Peter på hva hans aller beste handel har vært gjennom hans 30+ år lange karriere. 

Peter Warren er ansett for å være Norges aller mest erfarne tradere. Han har jobbet som forvalter og trader i over 30 år, men ingenting har gitt like bra avkastning som spanske CDSer i 2007.

Ikke ulikt det en rekke supertradere fikk god avkastning på i 2007, fikk Peter øynene opp for hvor elendig situasjonen var i Spania. 

2000%

Foto: Public DomainDet hele startet med en avisartikkel, og utviklet seg til å bli en betydelig posisjon for hans Global Makro-fond, hvor han kjøpte såkalte CDS-kontrakter, som stiger i verdi når verdien av spansk statsgjeld faller.

- Jeg hadde sett på Spania, og trodde at Spania økonomisk var så bra som det kunne bli. 

I forbindelse med en tur til Spania, vandret han rundt i et av de nysolgte boligprosjektene. Der var det helt mørkt. Han fikk vite av en lokal person at de slet med vann og kloakk. Han gikk videre til den lokale kommunen, hvor han fant ut at selve vann og avløp-anlegget var underdimensjonert for alle byggene. Dette fikk han til å tvile på hvor bærekraftig det hele var. 

Så begynte han å grave. Til slutt endte han med å se på statsgjelden:

- Hvis dette blir et problem, blir det et nasjonalt problem. 

Derfra var veien kort til de ovennevnte CDS-kontraktene. Ikke lang tid senere kjøpte av spanske CDSer, til latterlige lave priser.  

Da han til slutt hadde solgt seg ut av denne handelen, hadde han tjent 2600 prosent. 

Likhetstrekk i dag

På sin blogg har han i dag publisert et innlegg som drar koblinger til situasjonen i dag:

Det spiller ingen rolle at VIX befinner seg rundt rekordlave nivåer. Produkter som gjør investorer short VIX-indeksen har aldri vært lettere å selge.

Dette minner om 2007 da prisen på konkursbeskyttelse (Credit Default Swaps) på obligasjoner ble solgt til historisk lave priser. Dette skjedde til tross for at mange av låntagerne allerede var iferd med å gå konkurs.

Ingen brydde seg. Tvert imot forsatte investorer å utstede konkursbeskyttelse til historisk lave priser med uforminsket kraft. Resultatet var at de få som gikk mot strømmen tjente voldsomt. I noen tilfeller mange tusen prosent. Boken og kinosuksessen «The Big Short» handler om disse.

Idag er ikke prisene på CDS-kontrakter i nærheten av så lave som de var i 2007. Dette til tross for rekordnoteringer i verdens aksjemarkeder og den blinde tilliten til at statsledere, gjennom bruken av sentralbanker, vil beskytte finansinvestorer fra å tape penger".

Peter skrev denne bloggen sent den 16. mai, og skriver at han ikke ville publisere denne 17. mai, ettersom alle har fri. 

Dette skjedde med VIX-indeksen 17. mai, etter nyheter om at Donald Trump er under etterforskning destabiliserte markedet:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Tid er penger

Tid er penger

57, Oslo

Kategorier

Arkiv

hits